Column Bert Kranenbarg: Vrede

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

De boeren zijn boos, trein- en buspersoneel staakt, de benzineprijs is hoog, de dieselprijs nota bene nóg hoger. Banen zijn er genoeg, maar personeel veel te weinig. De inflatie is enorm en het wordt een uitdaging om komende winter genoeg gas en geld te hebben om je huis warm te krijgen.

‘Alles gaat mis in Nederland’ verzuchtte onze zoon die vanavond na zijn werk bij ons aanschoof voor het eten. Onbewust denk ik terug aan mijn opa die in de jaren 80 mopperend voor de televisie kon roepen dat het maar ‘een rot-rot-rotwereld was.’ Er was een enorme werkloosheid, de tegenstellingen waren groot, bezuinigingen enorm en de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt. Gelukkig werd het weer beter. En dat hoop ik nu ook van harte!

Ik blijf geloven in de veerkracht van ons land en ben ervan overtuigd dat de politiek besluiten zal nemen waar de meerderheid van de bevolking achter staat. Want zo werkt dat in een democratie. Het zijn niet de grootste schreeuwers, het is de meerderheid die het voor het zeggen heeft.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we in Nederland in vrede kunnen leven. Kom daar maar eens om in Oekraïne. Of in andere oorlogsgebieden. Hoge gasprijzen en stilstaande treinen zijn heel vervelend. Maar dagelijks de schuilkelder in als het alarm afgaat, of permanent vrezen voor je leven, dat is natuurlijk vele malen erger.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl