Column Bert Kranenbarg: Zingen

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

We zingen weer! Ik roep het uit volle borst, maar toch ook voorzichtig. Want vorig jaar na de zomer mochten de koren ook weer repeteren, met voldoende afstand en ventilatie. Dat deden we ook met het koor waarin ik zing. We gingen repeteren in een ruime kerk waar iedereen minstens twee meter van elkaar stond. En aan alle kanten deuren en ramen open voor de frisse lucht waardoor het zo tochtte dat geen virusdeeltje overeind kon blijven. Heel verantwoord maar zeer onaangenaam.

Na een paar weken hield het op, de maatregelen werden strenger, het mocht niet meer. Niemand kon vermoeden dat het nog bijna een jaar zou duren voordat we wél weer met bijna dertig stemmen als een koor zouden zingen. Bijna een jaar! We repeteerden wel via Zoom, iedereen thuis voor een beeldscherm. Dat was surrogaat, maar beter iets dan niets. Herkenbaar voor iedereen die in een koor zingt, in totaal één miljoen mensen in Nederland.

Onze dirigent verzon een list. Hij liet ons de mooiste liederen uit ons repertoire van de afgelopen jaren kiezen, die ging ieder voor zich thuis repeteren. En begin deze maand traden we op voor publiek met die zes liederen. Opeens waren we weer een koor en dat ontroerde tot tranen toe. We konden het nog. Wat hadden we dat al die maanden gemist. Nou maar hopen dat we dit najaar definitief door mogen.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl