Column Bert Kranenbarg: Zuinig aan

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Heel fanatiek was ik in de jaren 90 met de meterkaart. Iedere week noteren hoeveel gas en stroom we hadden gebruikt. En dan vergelijken met het lijstje in de krant of je zuinig genoeg was geweest. Nou, sinds dit jaar is het bij ons thuis nog veel leuker. We hebben de vergroening en verduurzaming flink doorgevoerd met zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. De ouderwetse meterkaart heeft plaatsgemaakt voor apps.

Het is iedere dag een feest om te kijken hoeveel energie we hebben opgewekt. En bij het energiebedrijf kunnen we de volgende ochtend zien of we terugleveren of gebruiken. Er staat meteen bij wat we in klinkende euro’s terugkrijgen op ons nu nog veel te hoge maandbedrag. Want dat is gebaseerd op de cijfers van vorig jaar toen we nog op gas stookten. De jaarrekening in december wordt een fraai kerstcadeau.

Wij waren blij toen de Eerste Kamer begin dit jaar besloot de salderingsregeling overeind te houden. Want daar hadden we in onze rekensommen bij het investeren in schone energie rekening mee gehouden. Maar het nieuwe kabinet schaft de regeling nu toch af. Dat wordt dus nog meer uitkienen: de auto overdag laden als de zon schijnt en ook de was dan draaien.

Ik blijf maar tegen mezelf zeggen dat het minder vervuilen van de aarde belangrijker is dan het terugkrijgen van geld. Maar dat gevoel moet nog indalen.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 23. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl