Column Joris Linssen: Eenzaamheid

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

De Week tegen eenzaamheid is weer voorbij. Maar het probleem blijft als een monster onder het bed van onze samenleving verstopt zitten. Hoe is het toch mogelijk dat in zo’n rijk en sociaal land als het onze, eenzaamheid steeds vaker voorkomt? Dat verlammende, schuw makende rotgevoel dat er niemand op je zit te wachten.

Ik vind eenzaamheid hét thema van deze tijd en de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Langzaam maar zeker lijkt onze maatschappij opgedeeld in twee kampen: de gelukkige en geslaagde toppers versus de wegkwijnende ‘losers’. Via social media zien we alleen maar hoe gelukkig, geweldig en prachtig anderen zijn. Als we in de spiegel kijken valt onze aanblik daardoor meteen tegen.

Door de individualisering zijn we onze sociale netwerken soms kwijtgeraakt. We zien onze familie te weinig, ze wonen vaak ook te ver weg. We hebben het te druk met doen alsof we het te druk hebben. Er rust een taboe op ongelukkig, onzeker of eenzaam zijn. En daarom zouden mensen die zich over het algemeen gelukkig en zelfverzekerd voelen, zich eens wat meer kunnen ontfermen over anderen. Bel dat nichtje dat een paar maanden op kamers zit in de grote stad gewoon eens op. Hoe gaat het eigenlijk met haar? Spreek die alleenstaande overbuurman eens aan. Kun je misschien eens een halfje wit voor hem halen? Eenzaamheid is een groot probleem, dat alleen kan worden opgelost door kleine stapjes. Zet die eerste stap eens letterlijk. De Eeuw tegen eenzaamheid is net begonnen.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 41. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl