Column Joris Linssen: Eugenie

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Momenteel zendt Omroep Max de documentairereeks Zorg uit handen uit. Een BN’er neemt de taken over van een mantelzorger en die kan dan op een welverdiende vakantie. Een sympathieke formule om te laten zien hoe waardevol en zwaar mantelzorg is. Zelf zorgde ik voor Eugenie, een dame van 83 jaar met alzheimer. Haar dochter Hedwig had een flinke lijst met tips achtergelaten. Hoe ik de lippen van haar moeder moest stiften bijvoorbeeld. Maar ook dat ik de voordeur telkens op slot moest draaien, anders kon ze weglopen.

Ik probeerde meteen een band met Eugenie te krijgen. Dat lukte ook prima. Maar na tien minuten wist ze niet meer wie ik was en begon het van vooraf aan. We walsten door de kamer op de muziek van André Rieu. We gingen naar een dansmiddag met een krontjongband. Er waren veel intieme momenten. Zo waste ik haar ook. Ergens was dat heel gek, dat een Indische vrouw van wie ik me kon voorstellen dat ze heel netjes en streng was geweest, nu door een wildvreemde gewassen werd. Maar het voelde heel natuurlijk. Eugenie was door haar ziekte de schaamte voorbij en het was heel fijn om zo vertrouwd met elkaar om te gaan. Al met al maakte het veel indruk.

Ik kreeg diep respect voor Hedwig, die 24/7 voor haar moeder klaarstaat. En ik ben echt gaan houden van Eugenie. Maar ik realiseer me dat zij niet meer weet wie ik ben.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl