Column Joris Linssen: Aan tafel

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week gaat dat over 'aan tafel'.

Als onbezoldigd ambassadeur van Resto VanHarte eet ik door het hele land. Zo kwam ik laatst terecht in Leiden, in Slaaghwijk, een jaren 70-buurt met veel galerijflats. In het Resto, op een gerenoveerd plein naast een coffeeshop met een hoop scooters voor de deur, was het al gezellig druk.

Er waren een kleine dertig gasten die kwamen genieten van het goedkope driegangenmenu. De vrijwilligers in de keuken waren in de weer met het ontschubben van zalmhuid. Ze hadden op de markt een mooie partij zalm gekregen voor een zacht prijsje. Ze waren ook gematst door de groenteman met vijf kilo rijpe pruimen voor vijf euro. Leuk hoe iedereen zijn steentje bijdraagt aan dit sympathieke initiatief: mensen uit hun isolement halen en ze wekelijks een gezellige en gezonde maaltijd bieden, voor weinig.

Aan tafel verruilde ik zoals gewoonlijk veel van plaats, zodat ik verschillende mensen kon spreken. Bezoekers van Resto VanHarte zitten vol levensverhalen. Ik sprak een club van acht alleenstaande vrouwen die echt bevriend zijn geraakt door Resto. En ook een jonge vrouw die in de psychiatrie verzeild was geraakt aan het eind van haar studie. Ook had ik een fijn gesprek met een alleenstaande moeder en haar zoontje. Die jongen knabbelde wat verbaasd op het knapperige stukje zalmhuid. Als u een Resto bij u in de buurt hebt, aarzel dan niet en ga er eens eten. Wie weet komen we elkaar tegen, voor een mooi gesprek en een heerlijke pruimencrumble!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 19. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl