Column Joris Linssen: Aan zee

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week gaat dat over de kust.

Afgelopen weekend was ik voor optredens met mijn band in Renesse en West-Terschelling. Twee toeristenoorden aan zee, die nogal ver uit elkaar liggen. Ze hebben te maken met dezelfde ontwikkeling: een veranderend publiek.

Vroeger stond Renesse bekend om feestende tieners, stampvolle schuimparty’s met ladderzatte vijftienjarigen en straten vol beton vanwege het vandalisme. De verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik van zestien naar achttien jaar en een strenge burgemeester verder is de Zeeuwse badplaats een oase van rust. Discotheken verdwenen en mooie restaurants met loungebanken en grote terrassen kwamen ervoor terug. We slapen een stuk beter, hoorde ik iemand zeggen, maar het is ook wel een beetje saai geworden.

Op Terschelling is iets soortgelijks gaande. Tien jaar geleden had je nog de campings vol bezopen pubers die hun roes lagen uit te slapen achter muren van bierkratten. Als om twee uur ’s nachts de dancings uitliepen, gingen honderden jongeren op straat achter elkaar zitten alsof ze aan het roeien waren.

Symbolisch is misschien wel De Braskoer. Deze legendarische kroeg, waar iedere Nederlander weleens dronken is geweest, zoals ze op Terschelling zeggen, is helemaal op de schop gegaan. De nieuwe Bras is prachtig. Met veel daglicht, mooie robuuste tafels en geweldig eten. Je geniet er nu van wilde oesters in plaats van meters bier. De vraag is natuurlijk waar al die jongeren gebleven zijn. Dezelfde vraag die wij ons bij de televisie ook wel eens stellen…

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 19. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl