Column Joris Linssen: Afscheid

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

In het kader van de Olympische Spelen ben ik geregeld op Schiphol. Ik maak voor Studio Tokio – elke avond op NPO 1 – items over vertrekkende sporters, die afscheid nemen van hun geliefde of familie. Vanwege het strenge coronabeleid in Japan mogen ze niet mee. Het levert taferelen op die we allemaal kennen van Hello goodbye.

Het is interessant om de sporters omringd te zien door mensen uit intieme kring: je krijgt een andere kant van hun persoonlijkheid te zien. Ik vond het verhaal van topzeiler Lobke Berkhout en haar schattige dochtertje Belle ontroerend. Was Lobke aanvankelijk gestopt nadat ze een kindje kreeg, nu is ze weer gaan zeilen omdat haar dochter na een bronzen en zilveren medaille hoopt dat mama terugkomt met goud. Kampioenen Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman zwemmen allebei in Tokio, maar vanwege het Japanse beleid mag het stel niet samen reizen. Met hun innige afscheid en vurige zoenen lieten ze zien dat topsporters ook gewone mensen zijn.

Olympisch kampioen Marit Bouwmeester heeft de beste truc om alsnog haar familie mee te kunnen nemen naar de Spelen. Haar broer is haar coach, en dan mag je wel mee. Het was leuk de twee te zien dollen voor de camera en ze waren verrast toen hun ouders onverwacht kwamen uitzwaaien.

Snelzwemmer Thom de Boer werd gedag gezegd door zijn trotse vader. Met tranen in de ogen zei die zacht: “Ik hou van je, jongen.”
Mooi om te zien: de aloude magie van Schiphol…

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 30/31. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl