Column Joris Linssen: Doorzetters

Joris Linssen presenteert onder meer Liefs Uit en Hello Goodbye. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: zijn programma over nieuwkomers in Nederland. “Sommige van de mensen die we een jaar gevolgd hebben, klommen op van vluchteling tot miljonair.”

Deze week begint Hartstikke Hollands, een nieuw programma van mij op de late zondagavond. Ik volg nieuwkomers die met veel succes aan de weg timmeren. Mijn gasten zijn in het buitenland geboren en als kind hier naartoe gekomen. Inmiddels draaien ze mee in onze samenleving en zijn ze… ja, hartstikke Hollands.

Wat mij opviel bij deze doorzetters, is dat ze stuk voor stuk doortastender werden van tegenslag. Soms kan een beetje tegenwind je sterker maken. Een heel Hollands beeld. Sommigen van de mensen die we ruim een jaar gevolgd hebben, klommen op van vluchteling tot miljonair.

De Iraniër Salar bijvoorbeeld. Hij is zijn tijd als jongetje in het AZC niet vergeten; hij deelt zijn rijkdom met de Nederlanders die hem vroeger hielpen door ze een diner aan te bieden in zijn hotel. Hij komt ze zelf halen in zijn limousine.

Of de zakenman Dervis. Vanuit zijn Koerdische roots leerde hij knokken. Inmiddels heeft hij een miljoenenbedrijf in robots, die gebruikt worden in de gezondheidszorg. Toen hij met zijn kale hoofd, brede torso en nette pak moest spreken op een congres, dachten ze dat hij bij de beveiliging hoorde. Misschien ook wel hartstikke Hollands. Het maakte hem sterker.

Ook bijzonder was mijn reis naar Marokko met de Turkse restauranthouder Erdogan. Negen zaken heeft hij in Nederland. Maar de tiende vestiging van zijn succesformule (Turks eten in familierestaurants zonder alcohol) opent hij in Marokko. In Tetouan, waar veel Nederlandse Marokkanen vakantie vieren. Lekker eigenwijs en ondernemend. Hartstikke Hollands!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. ‘Doorzetters’ staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.