Column Joris Linssen: Fouten

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het is een eer om een van de sprekers te zijn van de Vrijheidscolleges. KRO-NCRV is goed vertegenwoordigd: Edson da Graça doet mee en ook Sander de Kramer bezoekt mbo-scholen om te praten over vrijheid. We toeren langs opleidingen door heel Nederland en spreken voor scholieren van zestien tot twintig jaar.

Mijn verhaal over de vrijheid om fouten te maken, blijkt telkens heel herkenbaar. Veel jongeren hebben last van de hoge druk die wij als samenleving elkaar opleggen; de eis om perfect te zijn en niet te falen. Bij de Cito-toets op de basisschool krijg je al het idee dat je je leven voorgoed verpest, als je die niet goed maakt. Ondertussen zie je op sociale media dat de rest van de wereld een fantastisch leven heeft en dat je zelf maar gewoontjes bent. En als je een keer iets onverstandigs doet, word je meteen gecanceld en uitgekotst.

We lopen op onze tenen en zijn gevangen door een ziekelijk perfectionisme. Terwijl je eigenlijk alleen maar gelukkig kunt worden als je je kwetsbaar durft op te stellen. En je alleen maar iets kunt leren door fouten te maken. Dus geef elkaar de ruimte. In mijn college vertel ik over mijn eigen fouten en over de eigenwijze excentriekelingen die ik ontmoette voor Joris’ showroom. Mensen van wie ik leerde dat het heel gezond is om je niet altijd aan te passen. Om je eigen weg te gaan.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl