Column Joris Linssen: Fresco

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Op sinterklaasavond ben ik te zien in EO-programma Lazarus. De opname was een week of zeven geleden. Presentatrice Marleen Stelling was hoogzwanger en is een dezer dagen uitgerekend.

Lazarus is een heel origineel programma, dat buitengewoon goed voorbereid is. In deze kerstreeks confronteren ze elke week een gast met een Bijbels schilderij dat bij zijn leven past. Het bleek in mijn geval te gaan om een fresco van Jozef, die door een engel krijgt ingefluisterd dat zijn vrouw in verwachting is van een bijzonder kind, maar dat hij niet de vader is.

Er bleken mooie analogieën met mijn leven te trekken. Zo kregen mijn vrouw en ik zelf drie keer een kind in ons gezin, dat plotsklaps verscheen en waarvan ik niet de vader was: drie pleegkinderen. Maar ook was er een pijnlijke scène uit mijn jeugd, waarover ik schreef in mijn eerste boek. Dat had de redactie goed gelezen en tactvol stuurde Marleen aan op dit onderwerp.

Ook ging het over de boodschap die ik mijn geliefde stiefvader moest brengen op zijn sterfbed. Ik vertelde Louis dat hij dood zou gaan, een heel indringend moment. En ook dat had wat weg van de scène op het fresco.

Toen kwam de finale. Marleen leidde mij naar een tableau vivant: twee acteurs speelden de schildering precies na. Het kunstwerk kwam letterlijk tot leven, wat heel onthutsend was. Al met al vond ik de opname een heftige en inspirerende ervaring. Benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 49. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl