Column Joris Linssen: Goede moed

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Hunkeren naar warmte. Verlangen naar omhelzingen. Vlak voordat dit nieuwe jaar begon, was er nog een vergeten afl evering Hello goodbye op tv. Opgenomen in 2019, een jaartal dat aanvoelt alsof het tien jaar geleden is. Uitgezonden in de kerstweek, die zo anders was dan al die jaren hiervoor. En ik geef het grif toe: het deed pijn. Pijn om al die omhelzingen te zien, de drukte, het op elkaar en door elkaar staan in een aankomsthal.

De afgelopen weken interviewde ik veel mensen voor Joris’ kerstboom, en dat deed ik op afstand. En zo merkte ik hoezeer ik gewend ben mijn gesprekspartners aan te raken. Dat kon nu niet. De huilende vrouw die haar overleden vriendinnen van de haakclub zo miste: ik kon niet even een arm om haar schouder slaan. Het meisje dat haar beste vriendin in het licht kwam zetten, ik kon haar niet even een tikje op haar arm geven. Het maakte de ontmoetingen die ik had onpersoonlijker. Natuurlijk wende ik er wel aan, maar toch bleef het schrijnen.

Ook het contact met mijn collega’s. Als we na een uur of twaalf werken onze spullen uitpakten in een hotel, konden we niet even samen een drankje doen. Zaten we alleen met een stroopwafel voor de tv, op onze eigen kamer. Maar goed, 2020 is niet meer en nu gaan we vol goede moed de toekomst in. Want het gaat echt weer gebeuren: elkaar aanraken, elkaar omhelzen en dichter bij elkaar komen. Hup 2021!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 01. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl