Column Joris Linssen: Hart

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Je kunt het eigenlijk niet gemist hebben: We hebben een nieuw logo en voeren als KRO-NCRV een nieuwe leus: Maak morgen mee. Ik ben er heel enthousiast over.

Het logo met de felle kleuren in die vrolijke schietschijf mikt op een dringende gedachte: het moet allemaal eerlijker, groener en vooral liever. Het is de laatste tijd soms om wanhopig van te worden. De onverdraagzaamheid in de samenleving, de vuilspuiterij op sociale media, het gebrek aan empathie. We dreigen in een negatieve spiraal terecht te komen, daar flink toe aangemoedigd door slappe of gemene politici.

En die spiraal willen wij helpen ombuigen. We willen samen met onze kijkers, luisteraars en volgers naar een samenleving waar het rechtvaardig, gezond en liefdevol is. We gaan proberen met onze programma’s recht te doen aan de strijders voor gelijkheid, trachten erbarmen voor de zwakkeren weer vanzelfsprekend te maken en besef van onze verantwoordelijkheid voor een gezondere wereld te kweken.

En we doen dat niet alleen, we hebben u daarvoor ook nodig. Samen gaan we de zwijgende meerderheid van mensen die het goed bedoelen, die vrijwilligerswerk doen, die bezorgd zijn over de wereld die ze hun kleinkinderen zullen nalaten, een stem en een podium geven. Leve de nuance, leve de saamhorigheid.

Dat is het mooie van dat logo. Die drie cirkels, eerlijk blauw, frisgroen en een rozerode bull’s eye: wij zijn niet zwart-wit, links of rechts. Wij focussen op het warme hart. Wij kiezen radicaal voor het midden.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl