Column Joris Linssen: Iedereen is welkom

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Iedereen is welkom.

Hoewel we met zijn allen nog nooit zo communicatief zijn geweest en iedereen aan zijn mobieltje vergroeid lijkt, voelen veel mensen zich toch alleen. Soms lijkt het, als je niet helemaal meedoet met deze snelle samenleving, dat je achterop raakt en de verbinding verliest. Dat is echt jammer. Veel jongeren kampen met een burn- out, veel ouderen voelen zich vervreemd; je vraagt je af hoe we dat kunnen verhelpen.

Vanaf deze week ben ik de trotse ambassadeur van Resto VanHarte. Deze club organiseert in veel steden diners, waar je voor zeven euro een drie-gangen-diner kunt eten, samen met buurtgenoten. De maaltijden worden gekookt en geserveerd door vrijwilligers en het is een laagdrempelige manier om met anderen in contact te komen. Iedereen is welkom. Zo proberen we mensen die door allerlei omstandigheden het contact met de samenleving dreigen te verliezen, weer te laten aanhaken. Maar het is vooral heel leuk. Ik heb inmiddels een aantal van deze diners bijgewoond en ik raad het van harte aan. Zoals ik in mijn tv-programma’s al ondervonden heb: Iedereen heeft een verhaal, elk mens is bijzonder.

Dat spreekt me nou zo aan bij Resto VanHarte. Op een heel simpele manier, kunnen we elkaar weer een beetje op weg helpen. Door gewoon samen te eten en contact te maken. En het mes snijdt aan twee kanten: de eters hebben aanspraak en iets om naar toe te leven, de koks en bedieners doen ook allerlei nieuwe contacten op. Aan tafel!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.