Column Joris Linssen: Iets nieuws

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

We zijn alweer een tijdje onderweg in 2023 en ik moet zeggen: met mijn goede voornemens gaat het voorbeeldig.

Zo wilde ik heel graag mijn pianospel verbeteren. Als kind had ik een autoritaire docent, die terwijl hij zijn boterham wegslikte met lauwe melk, mij de les zat te lezen. Verder dan de basis ben ik nooit gekomen. Daar moest nu eens verandering in komen!

Op internet zocht ik naar een geschikte muziekschool, maar ik voelde toch enige schroom. En daar kwam het kleine monster opzetten dat we allemaal kennen als we iets nieuws willen aangaan of, zoals dat tegenwoordig heet, uit onze comfortzone willen treden. ‘Zo’n docent ziet je aankomen met je 57 jaar’. Of: ‘Welke professionele artiest gaat nou op pianoles?’ Uiteindelijk zette ik me er overheen en schreef me in bij een popschool.

Met veel plezier heb ik nu les bij een 24-jarige muzikante die met haar hand vol rinkelende ringen (de pianoleraar van toen zou zich in zijn beker melk verslikken) prachtige en leerzame stukken voorspeelt.

Tijdens tv-opnames deed ik voor het eerst mee aan een yoga-sessie en ik wilde er graag meer van weten. Het monstertje riep alweer: ‘Straks zit je tussen allerlei woke meiden de instructies verkeerd te begrijpen’. ‘Wat moet een fanatieke voetballer nou op zo’n zweverig clubje?’ Maar goed, toch mezelf ingeschreven. En het is weldadig. En of het zweverig is: na afloop van de les zweef ik voldaan terug naar huis.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl