Column Joris Linssen: Kinderkruistocht

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Wat was ik onder de indruk van Shadow game. Deze documentaire werd afgelopen week door ons uitgezonden, maar is nog terug te kijken. De film, die een Gouden Kalf won voor beste lange docu, is een indrukwekkende prestatie van twee Nederlandse veertigers.

Eefje Blankevoort en Els van Driel volgen, geholpen door de Iraakse ervaringsdeskundige Zuhoor al Qaisi, jongens die onderweg zijn naar de vrijheid. Ze ontvluchten oorlog en armoede en dromen van een beter bestaan in het prachtige Europa. Maar ze moeten daarvoor – illegaal – streng bewaakte grenzen oversteken, van landen als Servië en Hongarije. Die jonge jongens komen uit Pakistan, Afghanistan, Syrië, Iran en Irak. En ze noemen hun levensgevaarlijke tocht een spel. Aanvankelijk lijken ze er wat nonchalant onder, maar gaandeweg de film raak je –net als zij – steeds dieper verstrikt in een afschuwelijke versie diefje-met-verlos.

De kinderen worden opgejaagd en mishandeld door de grenspolitie. En vervolgens weer opgelapt door vrijwilligers in lugubere kampen. We zien de jochies van de regen in de drup raken. Of eigenlijk van de natte sneeuw in ijzige rivieren. De makers komen dichtbij. En je gaat om de jongens geven. Een verstikkend beeld van een kinderkruistocht anno nu. Shockerend. En belangwekkend.

Twee van de jongens bereiken uiteindelijk Ter Apel in Nederland. Heel even schuift de portier het traliehek opzij, zodat de jongens de laatste meters van hun lange weg kunnen maken. De filmers blijven buiten. Een happy end met een bittere bijsmaak.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl