Column Joris Linssen: Koptelefoon

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Je ziet het steeds meer: mensen met een dikke koptelefoon op hun hoofd. Soms lijkt iemand hardop in zichzelf te praten, maar blijkt hij te telefoneren via zijn oorwarmers. In de trein zie je mensen die op hun laptop films kijken. Je kunt gelukkig hun rode oortjes niet zien vanwege de grote flappen eroverheen. Ieder voor zich en de machinist voor ons allen. Achterblijven is geen optie, dus schafte ik ook zo’n asociaal ding aan. Met noise reduction. Oftewel bijna geluidsdicht, zodat je je helemaal kunt afsluiten van de rest van de wereld. Ik durf er niet mee te fietsen.

Behalve dat het er belachelijk uitziet, zo’n grijze vijftiger met een koptelefoon op de fiets, lijkt het me heel gevaarlijk. Maar in de trein is het een uitkomst. De ritten vliegen voorbij. De podcast van NRC praat me bij over de achtergronden van het nieuws. De songs op de playlist van het leukste tv-programma van dit moment, Nachtdieren, zijn ijzersterk. En zo space ik lekker weg in de schommelende coupé.

Zo zat ik laatst weer heel diep te gaan in mijn eigen wereldje, toen ik werd aangetikt door een oudere dame, die tegenover mij bleek te zitten in de trein. Ze vroeg iets over welk perron ze moest hebben. We raakten daardoor aan de praat en het werd een verrassend leuk gesprek. Gewoon live! Ik denk dat ik die koptelefoon toch maar weer thuislaat voortaan. Hup, die bubbel uit en naar échte mensen luisteren.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 5. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl