Column Joris Linssen: Leedvermaak

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

In het fascinerende SBS 6-programma Ik geloof in mij worden nog niet ontdekte Nederlandse artiesten gevolgd die overlopen van ambitie. De titel is prachtig gekozen, want deze volkszangers hebben een grenzeloos zelfvertrouwen. Totdat ze hun grote doorbraak zullen beleven, treden ze vooral op tijdens verjaardagen en in voetbalkantines. Ondertussen spelen ze met veel plezier hun rol in deze realitysoap over hun artiestenbestaan.

Het levert schaamteloze televisie op. De artiesten zijn hun zelfrelativering volkomen kwijt en laten zich door de makers uitlokken tot groteske uitspraken en worden in de meest knullige situaties gefilmd. Als de auto van een iets te corpulente, loensende volkszanger niet start, wordt dat breed uitgemeten. En het is nog echt grappig ook. Als alles misgaat bij de opnames van een nieuwe videoclip van een andere crooner, met zwartgeverfde krullen en een open blouse, wordt de mislukte opname in zijn geheel afgespeeld. Pijnlijk, maar ook hilarisch.

Het leedvermaak in Ik geloof in mij is geoorloofd, omdat de mensen die gevolgd worden niets te gek is. Als ze maar aandacht krijgen. Ze leven hun ultieme droom. En daar zit ook mijn fascinatie. Want wat is het wezenlijke verschil met artiesten die wel doorgebroken zijn? Vaak raken die ook verslaafd aan aandacht en doen ze alles om maar in de spotlights te staan. En zo is dit eigenlijk een psychologisch onderzoek naar hoe ver mensen gaan om gezien te worden. Heel ver dus. En eerlijk is eerlijk: dat is geweldig om naar te kijken.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl