Column Joris Linssen: Lief, maar niet naïef

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Voor de tweede reeks van mijn programma Boeddha in de polder bezocht ik de Vlaamse politica Petra de Sutter. Zij was drie jaar geleden lijsttrekker van Groen bij de Europese Verkiezingen en is tegenwoordig vice-premier in de Belgische regering.

Mevrouw De Sutter is een opmerkelijke figuur. Zij is de eerste transgender minister in een Europees land en hangt een boeddhistische levenswijze aan. Elke dag staat ze om 5 uur op en werkt ze tot middernacht. En dat onder grote druk in een wereld vol polarisatie en hatelijke reacties. Ik was benieuwd hoe ze dat volhoudt.

En zo kwamen we terecht in het park tegenover haar kantoor, waar we tussen de gillende sirenes van het Brusselse centrum, naast een bankje met dronken zwervers in een heilzame meditatie verzonken.

Deze bevlogen vrouw houdt zich staande door twee principes: meditatie en altruïsme. Ze leerde mij: af en toe heb je opeens even tien minuten tijd over, omdat een afspraak niet doorgaat of iemand te laat is. Dat is geen verloren tijd, dat is gewonnen tijd; gebruik die om te ontspannen. En dieper: je wordt gelukkig door iets voor anderen te doen, geven is mooier dan nemen. Zelf gaf ze haar positie als hoogleraar op voor een politieke loopbaan, omdat ze iets terug wilde doen. Tot haar veertigste stond ze zelf centraal, nu reikt ze uit naar de wereld. Ik vroeg haar: ‘Bent u niet te lief voor een politicus?’ Waarop zij antwoordde: ‘Lief, maar niet naïef.’

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl