Column Joris Linssen: Luisteren

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Jongeren kijken steeds minder tv, maar ze luisteren wel podcasts. Veel ouderen hebben het ook ontdekt en er zijn ook veel mensen die zich tijdens het autorijden of in de trein laten meeslepen door deze luistershows. Daarom ga ik naast het tv-programma Boeddha in de polder, dat in de week voor Kerst dagelijks te zien is, een podcast maken: Boeddha op de stoep. Interviews met inspirerende mensen, vanaf januari te beluisteren.

Als voorbereiding wilde ik eerst zelf te gast te zijn bij een podcastopname. En zo zat ik vorige week in een zelfgebouwd studiootje in Zandvoort achter een grote zilverkleurige microfoon. Ik werd bevraagd door René van Collem, de drummer van Doe Maar. Hij heeft een heroïneverslaving van zo’n dertig jaar overwonnen en maakt nu de podcast Van verslaving naar vrijheid.

René was benieuwd naar het verhaal van mijn stiefvader Louis. Ik schreef een boek over hem, de vier jaar terug overleden vriend van mijn moeder. Toen Louis in 1984 in ons leven kwam, was hij nog alcoholist. Na anderhalf jaar kwam Louis tot het inzicht dat hij moest kiezen tussen de drank of zijn nieuwe liefde. Hij koos uiteindelijk voor een nuchter leven. En zo bleef Louis bij ons, tot aan het liefdevolle einde, vier jaar geleden.

Als je zijn onthutsende levensverhaal wil horen kun je mij Het Boek Louis horen voorlezen als luisterboek of de podcast van René eens proberen. Ik denk dat het nieuwe luisteren een prachtige verdieping geeft.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 45. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl