Column Joris Linssen: Maarten

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Over twee weken begint Maarten van der Weijden aan zijn monsterklus: de Elfstedentriatlon. Om geld in te zamelen voor kankeronderzoek gaat Maarten een onmogelijk avontuur aan: eerst de Friese Elfstedentocht zwemmen, vervolgens de tocht fietsen en daarna die hele 200 kilometer nog eens lopen. Een mission impossible van het zuiverste water.

Onze omroep is er, samen met de NOS, opnieuw bij. Ik zie Maarten nog uit het water komen na de eerste keer, toen hij oververmoeid moest opgeven. Het beeld van zijn opgezwollen en verweerde voeten zal ik nooit vergeten. Nu gaat hij daarop nog eens dagenlang lopen. Gekkenwerk. Ook de glorieuze tweede editie was ik erbij en nu ga ik voor de derde keer.

Als speciale verslaggever volg ik mensen die met Maarten meezwemmen, -fietsen en -lopen. Mensen die deze uitdaging aangaan om anderen te helpen. Zoals de jonge vrouw die haar eerste date met haar latere vriend had, op de dag voordat hij zijn eerste chemo vanwege botkanker kreeg. Uiteindelijk kreeg haar nieuwe liefde een beenprothese en werd hij kankervrij. Zij gaat uit dankbaarheid 25 kilometer wandelen in Maartens kielzog.

Of de veertiger die zijn vrouw aan kanker verloor en alleen overbleef met drie jonge dochters. Die komen hem nu aanmoedigen als hij Maarten probeert bij te houden. Het zijn allemaal verhalen over liefde en doorzettingsvermogen. Zoals de Kampioen Doorzetten zelf zegt: Als je iedere dag één procent meer je best doet, heb je je na een jaar al 365 procent verbeterd.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 22. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl