Column Joris Linssen: Meelopen in de zorg

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het is Ontdekdezorg Week. Vanaf maandag kun je bij zorginstellingen op bezoek gaan om je te oriënteren op een baan in de zorg. Ik doe er ook aan mee. Voor Radio 5 ga ik dinsdag een ochtend meelopen in een instelling, om er daarna over door te praten op de radio.

Als scholier liep ik eens mee in een instelling voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Per ongeluk kwam ik op de zwaarste afdeling terecht, een huiskamerproject met zes ernstig gehandicapte jongeren. De begeleider werd weggeroepen vanwege een spoedgeval en opeens vond ik mijzelf alleen tussen deze aparte mensen, die heel onvoorspelbaar overkwamen.

Als 15-jarige jongen schrok ik enorm, toen een kwijlend meisje mij in de houdgreep nam en me begon af te lebberen. Ondertussen botste een spastische jongen met zijn rolstoel tegen mijn schenen en begon iemand verderop keihard te gillen. Ik ontworstelde mij langzaam maar zeker van het meisje, duwde de rolstoel glimlachend van me af en ging kijken waar dat gegil vandaan kwam. Een jongen die op een stellage lag, was helemaal in paniek omdat hij zijn beker vla had omgegooid. Ik pakte zijn hand en aaide hem zachtjes over zijn hoofd.

Zo werd ik aangetroffen door een andere begeleider, die zich afvroeg wie ik was. Een heftige ervaring, maar ik raakte erdoor wel in de ban van dit bijzondere werk. Ik ben heel benieuwd wat ik dinsdag mee ga maken en wie weet word ik ooit wel zij-instromer.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 10. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl