Column Joris Linssen: Oerkreet

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

In de laatste week van dit kalenderjaar zendt NPO2 mijn nieuwe tv-programma Boeddha in de polder uit. Vijf dagelijkse afleveringen stort ik mij in de wereld van spiritualiteit en persoonlijke groei, om te kijken of dat ons kan helpen in deze drukke tijd. Zo was ik afgelopen weekend deelnemer aan een mannencirkel. Met tien mannen kwamen we samen op een landgoed in Vogelenzang, waar we ons een dag onderdompelden in allerlei oefeningen en meditaties.

Stond ik opeens, met een blinddoek om, midden in de groep en moest ik me naar achteren laten vallen. In het vertrouwen dat de jongens me wel zouden opvangen. Die gooiden me vervolgens over, als een tuimelaar ging ik van de ene naar de andere kant. Gedragen en opgevangen door de vaderlijke handen van mijn nieuwe vrienden. Het was een weldadig begin van een indrukwekkende dag.

Van tevoren had ik een zekere scepsis gevoeld bij het idee met een groep mannen die ik niet kende, oerkreten te gaan lopen roepen en huilend in elkaars armen te vallen. Maar gaandeweg de dag werd ik gegrepen. Uiteindelijk lag ik na een intensieve ademhalingsoefening op een matje te hyperventileren en stroomden de tranen over mijn wangen. Wonderlijk. En toch ook heel fijn. Er ontstonden mooie gesprekken en we deden de diepste ontboezemingen. Er ontstond zowaar een echt gevoel van verwantschap en kameraadschap. Daarna stapten we één voor één in een ijsbad en gebroederlijk eindigden we de dag met, jawel, een gezamenlijke oerkreet.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl