Column Joris Linssen: Op Schiphol

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Hoewel de nieuwe serie pas in 2020 wordt uitgezonden, zijn we op Schiphol al druk bezig met Hello goodbye. Veel dingen zijn hetzelfde als altijd, maar de verhalen zijn telkens weer anders. Zo sprak ik vanmiddag een moeder die liefdevol afscheid nam van haar 21-jarige dochter. Die ging voor vier maanden naar Amerika. Ze was geboren in Nederland en als kind met haar ouders verhuisd naar Australië. Ze was er wat rusteloos van geworden. Haar moeder vertelde: “Wij hebben eigenlijk nergens een thuis, we zijn altijd op visite.” In een notendop de essentie van migratie.

Even later sprak ik een vrouw van tegen de veertig, die met haar kinderen op haar vader wachtte. Die woonde met zijn nieuwe gezin op de Filipijnen. Toen zij en haar tweelingbroer werden geboren, besloten haar ouders uit elkaar te gaan en dat het beter was als de vader voorgoed uit beeld zou verdwijnen. Pas op haar achttiende zag ze hem voor het eerst. Nu was haar negenjarige zoontje geregeld met opa aan het videobellen. Tijden veranderen!

Even later sprak ik een man die na een vreselijk verkeersongeluk zichzelf en zijn vrouw uit een autowrak in de rivier had gered. Ik zag de liefde in zijn ogen. Zijn inmiddels zwangere vrouw had nu tien dagen teruggewild naar Canada, om het nare gevoel kwijt te raken. Hij had haar ticket betaald en daar een auto voor haar gehuurd. Vertrouwen in het leven, noemde hij het. Mooi hoor, allemaal.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 39. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl