Column Joris Linssen: Pionier

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Waren we in de tv-wereld en in de artiestenscene aanvankelijk lamgeslagen door de coronabeperkingen en het thuiswerken, inmiddels begint alles weer een beetje te lopen. Het nieuwe tv-seizoen gaat van start. Opnames voor grote tv-shows gaan door met minder publiek, talkshows en quizzen doen het gewoon zonder. In de theaters spelen artiesten weer, maar voor veel minder mensen. Voetbalwedstrijden, hetzelfde liedje. En het valt al bijna niet meer op. Ook omdat je onzichtbare supporters wel hoort juichen en fluiten op televisie.

Vorige week trad ik op in Theater De Kattendans in Bergeijk. Het is een van de weinige theaters die dóórpakten. Terwijl overal schouwburgen dichtgingen en in de zomer alleen maar buiten werd gespeeld voor kleine groepjes, pionierde Dries Floris van De Kattendans er vrolijk op los. Hij gooide de hele tribune eruit en bouwde met steigers een tweede ring. Vervolgens kocht hij de regionale kringloopwinkels leeg en zette hij zijn theaterzaal vol met tweezitters en luxe tweedehands fauteuils. Op anderhalve meter van elkaar. En zo ontstond een coronaproof theater voor honderd man. Met een gezellige huiskamersfeer en de geur van een studentenkamer.

Iedereen wil er spelen: van Theo Maassen tot Henry van Loon en van Ellen ten Damme tot mijn eigen band. En tja, je krijgt minder hard applaus, als je voor minder publiek speelt. Maar bij Dries ziet het er wel veel leuker uit. Veel toeschouwers zeiden na afloop te hopen dat het na corona gewoon zo blijft.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl