Column Joris Linssen: Reddingsboei

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Sinds enkele weken ben ik de vaste commentaarstem van onze wekelijkse actualiteitenrubriek Kruispunt, elke maandagavond laat op NPO 2. Eerlijk gezegd miste ik dat programma best vaak en ik kan me voorstellen dat meer mensen dat hebben. Dat is verrekte jammer, want het is een heel warm en inspirerend programma.

Vorige week sprak ik de voice-over in van een aflevering over corona in het onderwijs. Verslaggever Alje Kamphuis volgde drie docenten die een reddingsboei zijn voor hun leerlingen. Het meest werd ik getroffen door Juriaan, docent op een middelbare school in Hoorn. Een hippe, populaire leraar die samen met zijn vrouw en hun dochtertje een vrolijk gezin vormt. Een van zijn leerlingen, Rowena, zat in een pleeggezin. Door omstandigheden moest ze daar weg en kwam ze terecht in een tijdelijk opvanghuis. Vandaar zou ze overgeplaatst worden naar de andere kant van het land. Verdrietig belde ze hierover haar leraar, van wie ze vanwege de corona het telefoonnummer had. Juriaan vertelde er thuis over aan zijn vrouw en die reageerde direct: “Dat vind ik verschrikkelijk, we moeten haar in huis nemen.”

En zo geschiedde. Juriaan is nu haar leraar én haar pleegvader. Als er geen corona was geweest, had Rowena niet bij hen gewoond. Zoals haar nieuwe pleegmoeder het lief verwoordt: “Door de corona hebben we iets heel moois voor iemand kunnen doen.” Mocht je het gemist hebben, dan is het echt de moeite om het even terug te kijken. En voortaan maandag laat naar bed ;-)!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 39. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl