Column Joris Linssen: Schandaal

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Wat een gekkigheid! Een week na het Eurovisie Songfestival kreeg ik een berichtje van Philip, met wie ik jaren geleden in rockband The Vendettas zat. Hij stuurde me een oude opname van een optreden van ons in 1992, in de Amsterdamse Melkweg. Het duurde even voordat ik mijn eigen stem herkende. Het bleek niet om mijn zang te gaan, maar om het gitaarstukje waarmee het nummer begon. Gitarist Peter had bij het winnende Songfestivalliedje van de Italiaanse band Måneskin hun intro herkend als deze gitaarlick, die hij dertig jaar eerder zelf had bedacht bij The Vendettas! Wat een toeval.

Voor de grap zette Philip een studioversie van ons liedje op Facebook, wijzend op de gelijkenis. Vervolgens dook het radioprogramma De Staat van Stasse erop: zij gingen de zaak tot op de bodem uitzoeken, zeiden ze enthousiast. Ze legden de twee liedjes over elkaar en inderdaad, de intro’s leken erg op elkaar.

Met gevoel voor pathos riep de sidekick van Stefan Stasse dat er sterke vermoedens waren van plagiaat. Dat werd via sociale media weer opgepikt door RTL Boulevard en voor we het in de gaten hadden waren The Vendettas nieuws in Europa, van het Vlaamse journaal tot aan Franse, Italiaanse en Griekse showprogramma’s. Alle nuance was verdwenen en opeens leek het een heus schandaal.

De video met ons vergeten liedje kreeg 750.000 views op YouTube. Wat een mop. Om met de zanger van Måneskin te spreken: rock and roll never dies!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 26/27. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl