Column Joris Linssen: Streekparels

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Lang werd er laatdunkend gedaan over de kwaliteit van regionale programma’s, maar dat is voorbij. Het is juist in zwang om mooie programma’s uit de regio ook uit te zenden op de landelijke tv. Talloze presentatoren kwamen tot wasdom bij de plaatselijke omroep. Veel lokale programma’s blijken ook interessant voor mensen van buiten de regio. Zelf leerde ik de kneepjes van het vak bij Stadsomroep Utrecht, waar ik begin jaren 90 werkte als vrijwilliger, met behoud van uitkering. Ik kon van alles uitproberen: montage, redactie, research, presentatie, camera en geluid.

Ik kwam erachter dat ik goed was in straatinterviews, iets wat ik later kon gebruiken bij Hello goodbye. Later maakte ik met mijn band Caramba muziekprogramma’s voor regionale omroepen die ook op de nationale tv kwamen. En afgelopen zomer presenteerde ik een wandelprogramma dat werd uitgezonden op Omroep Gelderland, maar ook op NPO 2. Binnenkort begint er daar weer zo’n streekparel: De troubadours. Onder leiding van presentator/muzikant Christon Kloosterboer bezingen artiesten hun Gelderse roots. Blaudzun heeft een aflevering, Ellen ten Damme ook.

Komende zondag 16 januari zendt Omroep Gelderland het programma rond mijn liedje uit. Samen met Christon en gitarist René van Mierlo schreef ik een romantisch lied over de eerste ontmoeting van mijn ouders, lang geleden in de Nijmeegse concertzaal De Vereeniging. Aan het eind van een lange filmdag vol mooie herinneringen speelden we het op dat klassieke podium. Een aanrader, maar je kunt ook wachten tot het op NPO 2 komt, over drie weken.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 3. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl