Column Joris Linssen: Stroom

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het begon allemaal met een ontmoeting die ik jaren geleden had in Joris’ Showroom met Henk Verkaart. De gepensioneerde paradijsvogel woonde in de uiterwaarden van de Waal bij Druten. ’s Winters in een caravan, ’s zomers in de bosjes. Henk zwom iedere dag een flink stuk in de sterk stromende rivier. Vanaf de oever zag ik zijn grijze koppie boven de golven uitsteken, terwijl hij met een noodvaart voorbijkwam. Later vroeg ik hem: Is dat niet levensgevaarlijk, met die stroming? En toen zei Henk: Nee joh. Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil.

En zo inspireerde Henk me tot een nieuw tv-programma: Tegen de stroom in. Samen met mijn band Caramba liep ik drie dagen lang tegen de stroom in van de Maas, door Limburg. Van de Sint Christoffel-kathedraal in Roermond, naar een kapelletje in Opgrimbie, België. Zeventig kilometers, zonder geld. Eten, drinken en slaapplekken moesten we zien te krijgen in ruil voor het spelen van onze liedjes.

Het werd een avontuur om nooit te vergeten. We kwamen zoveel gastvrijheid tegen en hoorden zulke emotionele levensverhalen; het was wonderlijk. De regisseur van Hello Goodbye, Wilfred Evers, volgde alles en maakte er een tv-serie van. Die werd vorige zomer uitgezonden op de Limburgse televisie. Toen ze de serie zagen bij onze omroep, werd besloten de drie delen vanaf 9 juli uit te zenden op NPO2. En zo kunnen we nu, jaren later, kijken naar wat Henk Verkaart ooit in gang zette.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 26/27. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl