Column Joris Linssen: Studentenhuis

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Toen het 18-jarige nichtje van mijn vrouw vorig jaar in Utrecht kwam studeren, zou dat vanwege corona vooral online zijn. Toch wilde ze graag in de buurt van haar universiteit komen wonen. En zo werd onze logeerkamer omgetoverd tot haar studentenhonk. Het bleek een slimme aanpak. Bij ons in Utrecht sloot ze zich aan bij een klimvereniging voor studenten en deed ze aan allerlei buitensport-activiteiten mee, waardoor ze veel nieuwe mensen ontmoette.

En na vier energieke maanden lukte het haar een kamer te vinden. Wat misten we haar, en niet alleen vanwege de heerlijke veganistische taarten die ze graag bakte. Het was heel gezellig, zo’n actieve spring-in-het-veld aan tafel ’s avonds. Ik bewonder nog steeds haar tomeloze energie en engagement. Ze is veel bezig met duurzaamheid, leeft principieel heel zuinig, maar geniet ook met volle teugen van haar nieuwe zelfstandige leven.

Van de week ging ik bij haar op de organische kruidenthee. Trots liet ze me foto’s zien van een etentje eerder die week in haar studentenhuis. Ik zag kleurrijke plaatjes van een prachtig groentegerecht. Allemaal gratis, glunderde ze. Ons nichtje struint tegenwoordig de straten af op zoek naar weggegooid eten van supermarkten, bakkers en groentewinkels. Ze klimt containers in om tussen het rottend fruit de vele gave paprika’s, bananen, tomaten en mango’s te pakken. Dumpster Diving heet dat. Op de terugweg naar huis fietste ik langs een straat met kliko’s en kon ik me nog net bedwingen. Mooi idee!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl