Column Joris Linssen: Studie

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week gaat dat over zijn gedane studie.

Deze week begint mijn populair-historische serie Joris zoekt troost. En zo doe ik na al die jaren iets met mijn studie geschiedenis. Ik studeerde in 1991 af, met als specialisatie Latijns-Amerikastudies. Mijn eerste betaalde klus als historicus was het schrijven van een lang stuk voor een geschiedkundig magazine. Dat was heel verhelderend: ik merkte dat het niks voor mij was om wekenlang in eenzaamheid aan een artikel te werken, waarvan je vervolgens nooit meer iets hoorde. Mijn kennis van Latijns-Amerika kwam opeen andere manier wel van pas.

Op de KRO-televisie presenteerde Han van der Meer een kennisquiz over dat continent voor jongeren met journalistieke ambities. Een programma dat nu nooit meer gemaakt zou worden. Ik deed mee en overleefde de eerste ronde, met een hoop vragen over Latijns-Amerika. Voor de tweede ronde werden de deelnemers naar een Zuid-Amerikaans land gestuurd om daar een filmpje te maken van vier minuten. Mij werd Chili toebedeeld en de opdracht was: maak een reportage over wijn.

Na een bliksemcursus video werd ik met een cameraatje, statief en microfoon op het vliegtuig gezet en werkte ik tien dagen aan mijn allereerste tv-item ooit. Het was een openbaring. Ik merkte hoe je met een camera heel snel tot de kern kon komen, het ging meteen ergens over. En zo ontdekte ik dat ik bij de televisie wilde. Ik solliciteerde als vrijwilliger bij de lokale omroep, werd aangenomen en… de rest is geschiedenis.

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.