Column Joris Linssen: Superbarrio

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Superbarrio, "Zo werd de gemaskerde goedzak een echte volksheld."

We zijn er niet bij en dat is prima. We hebben er ook niks te zoeken. Het WK voetbal. Dus vraag ik me af voor wie ik moet zijn. België? Marokko? Mexico? Ik herinner me het toernooi van 1986, dat werd gehouden in mijn lievelingsland Mexico. De Belgen waren de verrassing van die editie. Met commentaar van Rik de Saedeleer!

Vier jaar later zou ik afstudeeronderzoek doen in Mexico. Een van de onderwerpen die ik bestudeerde, was de beeldvorming rond dat WK in Mexico. Dat werd georganiseerd kort na de heftige aardbeving van 1985, die Mexico-Stad in het hart getroffen had. De gedupeerden kwamen in opstand tegen de geldverspilling tijdens het WK en eisten democratisering. Ze hielden protestmarsen onder aanvoering van een vrijworstelaar, een dikke man in een rood Supermanpak. Hij noemde zich Superbarrio (barrio betekent ‘wijk’). Hij droeg een typisch Mexicaans worstelmasker, van roodgele stof. Iedereen vroeg zich af welk gezicht daarachter schuilging. De demonstraties werden steeds massaler en een doorn in het oog van de autoriteiten.

Al snel werd Superbarrio gearresteerd en in de gevangenis gegooid. De volgende dag was er toch weer een demonstratie. En wie liep voorop? Superbarrio! De autoriteiten snapten er niks van. En terwijl ze hem nog maar eens arresteerden, hoorden ze van twee andere demonstraties waar Superbarrio ook al vooropliep. En zo werd de gemaskerde goedzak een echte volksheld. Ongrijpbaar. Misschien staat tijdens dit WK wel een Russische evenknie op. Dan weet ik voor wie ik ben!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 23. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.