Column Joris Linssen: Taalspelletjes

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

De taalquiz 10 voor taal is terug! Van jongs af aan hou ik van taalspelletjes. Momenteel ben ik bijvoorbeeld druk met Wordfeud. Ik speel die Scrabble-variant voor mobieltjes tegen mijn moeder. We hebben inmiddels 267 potjes gedaan en mijn moeder heeft er één meer gewonnen dan ik. Nou kom ik sowieso uit een spelletjesfamilie en mijn beide ouders waren docent Nederlands, dus mijn voorliefde voor taalwedstrijdjes is met de paplepel ingegoten.

Als we op vakantie zijn spelen we graag een letterspel. We zoeken in de krant een lang woord en we krijgen twee minuten om zoveel mogelijk nieuwe woorden te vormen met de letters daarvan. Als je de enige bent met een bepaald woord, is het aantal letters je score. De sport is om mooie lange woorden te vormen. Als iemand een echte vondst heeft, stijgt er een bewonderend gejuich op. Zijn wij uren zoet mee.

En nu zitten we op donderdag voor de buis om Harm Edens te zien schitteren als presentator van het aloude 10 voor taal. In 1989 begon het met Robert Long als spelleider en iedereen kan zich herinneren hoe onze Anita Witzier het later deed. Ook bij haar straalde de spelvreugde ervanaf. Ze vormde een duo met de Vlaming Marcel Vanthilt, omdat het toen ook een wedstrijd Nederland – Vlaanderen was. De Belgen wonnen meestal. Toen ik voor de nieuwe editie werd gevraagd, twijfelde ik geen seconde. Binnenkort ziet u of dat een verstandige keuze was.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 17. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl