Column Joris Linssen: Tegenpolen

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Out of Office. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Waar staan wij als omroep in deze tijd van polarisatie en onzekerheid? Het is een vraag die opkwam tijdens een college van Bart Brandsma. Deze filosoof was uitgenodigd om ons te vertellen over de mechanismes rondom polarisatie. De opkomst was groot, kennelijk zijn veel collega’s net als ik op zoek naar een manier om de verharding van onze samenleving te doorgronden en te stoppen. Op zoek naar een remedie tegen wij-zij-denken.

Brandsma vertelde dat tegenpolen elkaar brandstof geven door elkaar te bestrijden met steeds vinniger verwijten. Het ene uiterste kan niet zonder het andere. Media zijn er dol op: ophef scoort goed. Conflict, uitlachen, ophitsen: prima voor de kijkcijfers. Het opheffen van die giftige kloof moet vanuit het midden komen, vanuit de zwijgende meerderheid.

En dat is nou precies waar wij van oudsher staan: precies in dat niet-modieuze midden. Maar wij moeten niet stil zijn. Wij kunnen de zwijgende meerderheid een stem geven. Opkomen voor redelijkheid en compassie. Tegengas op een beschaafde manier.

Een eerlijk verhaal vertellen is verdomd moeilijk in een rellerig klimaat als het onze. Een lastige klus, omdat een genuanceerd verhaal al snel te lief of te soft wordt gevonden. Maar toch, we moeten programma’s maken die laten zien dat vreedzaam samenleven fijner is dan ruzie trappen. Meer dan ooit moeten wij inspireren en een redelijk alternatief bieden. En als dat niet meteen scoort, moeten we niet opgeven, maar volharden. Het moet echt eerlijker, groener en liever. Voor ons allemaal.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl