Column Joris Linssen: Tineke

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Out of Office. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Een jaar geleden zwom, fietste en liep Maarten van der Weijden zijn waanzinnige Elfsteden Triatlon. Drie keer 200 kilometer afzien. Als verslaggever en vaste gast in de dagelijkse tv-show was ik erbij. In Maartens kielzog maakte ik portretjes van supporters langs het parcours.

Zo ontmoette ik in Burdaard een fris en fruitig ogende vrouw van 55: Tineke Veenma. Bij het herdenkingsbeeld van een zwoegende Maarten, die in 2018 hier zijn eerste poging moest staken, stond ze te wachten. In een wapperende bloemetjesjurk, met een paarse hoofdband om haar zilveren krullen.

Met haar karakteristieke hoge stem vertelde Tineke dat ze in datzelfde jaar 2018 de diagnose borstkanker had gekregen, waarvoor ze behandeld was. Maar nu was het terug. En deze keer in een terminale vorm. Op mijn vraag of Tineke kinderen had, schoot ze vol. Een meisje dat gisteren 13 is geworden en een meisje van 19, fluisterde ze. Ik ga twee grote dozen kopen en die ga ik vullen met herinneringen, vervolgde ze.

Wat wil je ze nog meegeven, vroeg ik. Dat ik heel veel van ze houd en dat ik hoop dat het allemaal goed komt. Voor hen. En dat ze alles krijgen wat hun gegund is. Want ja, voor hen is het ‘t moeilijkst.

De woorden van Tineke maakten veel los bij mij en ons team en later ook bij de kijkers. Op 25 mei 2024 is Tineke gestorven. Haar liefdevolle zinnen zullen altijd blijven klinken rond het bronzen beeld aan de Dokkumer Ee.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 24+25. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl