Column Joris Linssen: Tweede Pinksterdag

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Onderweg op het Twentepad zag ik tijdens een mooie wandeltocht veel hondsdraf en pinksterbloemen bloeien. Frisse bloempjes die goed bij het voorjaar passen. Ik dacht er verder over terwijl ik voortstapte door het glooiende landschap tussen Ootmarsum en Oldenzaal. Op een bankje langs de route zocht ik op hoe het ook alweer zit met pinksterbloemen. Eeuwen geleden sjouwden ze meisjes van vijftien door het dorp heen, om ze voor te stellen aan eventuele huwelijkskandidaten. Die meisjes noemden ze pinksterblommen, naar die frisse bloempjes en de belofte van een zwoele zomer.

Tweede Pinksterdag is onze laatste officiële vrije dag tot aan Kerst. Het lijkt iets typisch Nederlands om overal twee dagen van te hebben. Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag. Hoewel uitgerekend Tweede Pinksterdag ook in andere delen van Europa schijnt voor te komen. Vooral in protestante gebieden.

In ons ontkerkelijkte landje zijn deze tweede dagen inmiddels meer de Dag van de Meubelboulevard, de Dag van Pinkpop en de Dag van je Andere Gescheiden Ouder geworden. Maar van oorsprong gedenken we met Pinksteren dat de geest van god op aarde kwam en vroeger vonden ze dat dat gedenken wel even mocht duren. Het schijnt dat je in de Zaanstreek en in Zeeland nog lang een Derde Pinksterdag had.

Voorlopig liep ik door en verbaasde ik mij over de rust, de felgroene weiden en de mooie wolkenpartijen. Ik keek nog maar eens naar de schilderachtige luchten en stelde me voor dat het daar prima afdalen is.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 21. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl