Column Joris Linssen: Verdrietig

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week gaat dat over verdriet.

Voor de tv-registratie van Night of the Proms interviewde ik in de catacomben van Ahoy de artiesten. Ik sprak met Seal, Suzanne Vega, Milow, John Miles en de heren van Earth Wind & Fire. Telkens vroeg ik naar de kracht van muziek en hun antwoord was eenduidig: muziek kan je blij maken, werkt helend en biedt troost; muziek is liefde.

De afgelopen weken merk ik dat ook in het theater, waar ik momenteel een voorstelling speel over liedjes die je raken. De mensen uit ons publiek delen hun zielenroerselen. Want het is iets dat ons allemaal verbindt: iedereen heeft een lied, dat je meteen terugvoert naar een cruciale gebeurtenis in je leven.

Zelf maak ik ondertussen een pittige periode door. De partner van mijn moeder werd ernstig ziek en overleed enkele dagen later. De flamboyante Louis is 35 jaar in onze familie geweest en er samen met mijn moeder de spil van geworden. We waren allemaal heel verdrietig, mijn moeder nog het meest natuurlijk.

Op de uitvaart zong ik samen met mijn band een zelfgeschreven lied bij zijn kist. Het was een heel intens en mooi moment. Ik voelde hoe mijn muzikanten mij droegen en hoe onze muziek mijn moeder een sprankeltje kracht en hoop gaf. De hele aula was in tranen, maar iedereen putte troost uit de warme woorden en klanken van ons lied. Meer dan ooit voelde ik hoe louterend muziek kan zijn en ervoer ik net als iedereen: Muziek is liefde.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 5. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.