Column Joris Linssen: Sander

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye en Liefs Uit. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Ouwe Dibbes! Het is het favoriete koosnaampje van Sander de Kramer voor iedere vriend die hij tegenkomt. En Sander heeft veel vrienden. Tenminste, als je hem bij ons door het gebouw ziet lopen, stort hij zich van de ene omhelzing in de andere, iedereen met die enthousiaste en welgemeende uitroep begroetend. Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Hij geniet er zelf ook echt van. Het is een manier van leven.

Sander is het definitieve bewijs van de stelling dat als je iets goeds doet voor een ander, je daar zelf ook blij van wordt. Cynisme is Sander vreemd. Dus als mensen zeuren dat hij het wel héél leuk lijkt te vinden om als een onderkoning te worden ontvangen in Sierra Leone of door een daklozenteam op de schouders genomen te worden, begint hij gewoon te stralen. Ja, leuk hè?! Ondertussen is Sander als de camera uit is of de hoteldeur in het slot gevallen, heus wel bekaf. Maar als hij weer onder de mensen komt, gaat hij weer aan. En zo heeft hij veel voor elkaar gebokst. Scholen, weeshuizen, daklozenprojecten,
van Afrika tot Rotjeknor: laat Sander maar schuiven.

Ik vond het prachtig om te zien hoe hij reageerde op de grote prijs die hij onlangs kreeg. Als een Hollandse Obama betrok hij zijn team erbij en droeg de prijs op aan alle vrijwilligers in het algemeen. Presidentieel. En wat glom hij van trots en wat straalde hij van geluk. Het is je van harte gegund, ouwe Dibbes!

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 9. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl