Hoe is het nu met....Ellen van Swaaij

Roel van Bekkum

In Het Vermoeden van de IKON vertelde Dieuwke Parlevliet hoe zij verder leefde nadat haar man en dochtertje omkwamen bij een ongeluk.

Was het moeilijk om zo’n persoonlijk verhaal te delen voor de camera?
“Ik heb er van tevoren goed over nagedacht wat ik wel en wat ik niet wilde vertellen en dat is in de uitzending ook precies zo gegaan. Fatsoensgrenzen worden regelmatig met voeten getreden, maar bij de IKON was dat niet zo.”

Je vertelde over je creatieve talenten. Zet je die ook in om rouw te verwerken?
“Mijn oudste zoon heeft zijn vader nauwelijks gekend; hij was vier bij diens overlijden. Onlangs werd hij achttien. Ik heb een kookboek geschreven voor hem: Mijn vader was een Siciliaan, het kookboek van mijn vader. Ik heb het geschreven vanuit het perspectief van mijn zoon. ‘Op mijn achttiende verjaardag kreeg ik een oud en beduimeld schrift; het kookboek van mijn vader’, zo begint het. Ik beschrijf het leven van zijn vader en het zit vol eenvoudige Italiaanse recepten. Hoe je een simpele tomatensaus maakt en pasta kookt, bijvoorbeeld. Zo draag ik zijn vaders over en tegelijkertijd brengt het mij weer even dichter bij mijn overleden man.”

Wat doe je nog meer voor creatieve dingen?
“Ik heb een psalmen-karaoke gemaakt. Het is een dvd met een film van een brandende kaars. Je kunt een psalm kiezen en vervolgens kun je de tekst lezen en hoor je de bijpassende orgelmuziek. Mensen reageren enthousiast en vertellen hun ervaringen over samen zingen. Ik zoek nog een plek voor die psalmen-karaoke. Misschien is het iets voor verzorgingshuizen of voor het kerkje van het Openluchtmuseum. Ik schrijf ook gedichten. In maart komt mijn eerste bundel uit. Perdonia Dael gaat over lieverkoekjes, menstruatie, minnaars en haarverf. Het zijn kleine observaties over het vrouwelijk tekort.”

De uitzending met Dieuwke kunt u terugzien door hier te klikken