Hoe is het nu met... Selma uit Vermist

Roel van Bekkum

Iedere week zoeken we iemand op die in een tv-programma te zien was en vragen we hoe het nu met hem/haar gaat. Deze week: Selma uit Vermist.

Twee jaar lang had Selma (42, rechts op de foto) uit Vlaardingen geen contact met haar zus Anneke, die in Turkije woont. De drempel om te bellen werd voor Anneke steeds hoger en Selma’s pogingen haar te vinden, liepen op niks uit. Ze schakelde Jaap Jongbloed van Vermist in, die voor een hereniging zorgde.

Waarom heb je bij je zoektocht dit programma ingeschakeld?
“Ik had al veel ondernomen om Anneke te vinden, maar het liep steeds op niets uit. Ze woonde in een stad met meer dan een miljoen inwoners, het was zoeken naar een speld in een hooiberg. Zodra ik hoorde dat het Vermist-team met mijn verhaal aan de slag ging, raakte het proces in een stroomversnelling. Vermist heeft contactpersonen, tolken en verslaggevers ter plaatse. Hun bereik en expertise is vele malen groter dan dat van mij alleen.”

Wat heeft het je opgeleverd? “Het contact is verbroken toen ik belde om te vertellen dat het slecht ging met onze vader. Na een ruzieachtig gesprek hingen we gefrustreerd op. Gelukkig kwam vader er weer bovenop. Maar toen we twee jaar later met het Vermist-team in Turkije waren voor de hereniging, kregen we te horen dat het met moeder niet goed ging. Tussen Anneke en mij was het snel weer als vanouds. Het was nog wel wat gedoe om de juiste visa en een paspoort voor haar te krijgen, maar we zijn samen naar huis gegaan. Zes dagen voor haar dood hebben mijn moeder en mijn zus elkaar in de armen gesloten. Er was twee jaar geen contact geweest en mijn moeder vreesde dat mijn zus niet meer in leven was. Na hun ontmoeting kon mijn moeder vredig sterven.”

De uitzending met Selma kunt u terugzien aan de rechterzijde.

NCRV-gids editie 47, 19-25 november 2011