Hoe is het nu met...Karina Schaapman

Tekst: Roel van Bekkum

Als kind verbleef Karina Schaapman in een circus. Later bestormde ze voor de PvdA de wereld en schreef ze een autobiografische roman. Door gezondheidsklachten volgde een gedwongen vertrek uit de politieke arena. In Goudmijn vertelde ze dat uitgevers vochten om haar prentenboek Het Muizenhuis uit te geven.

Heb je het gevoel dat je jezelf steeds opnieuw uitvindt?
“Het afscheid van de politiek is me zwaar gevallen, maar ik kon simpelweg niet meer. Mijn lichaam stopte ermee. Nadat ik een tijd wezenloos op een stoel had gezeten, ben ik dozen op elkaar gaan stapelen om een huis voor muizen te bouwen. Het was fijn om weer een daginvulling te hebben. Ik wilde een decor voor een kinderboek maken, een wereld creëren die je ieder kind gunt en waarnaar volwassenen terugverlangen. Het is geweldig dat het huis nu zo groot is geworden dat het vanaf december wordt tentoongesteld. En mijn boek met foto’s en verhalen over het huis is uitgegeven. Voor de buitenwereld lijkt het misschien dat ik een nieuwe weg ben ingeslagen. Maar bij mijn eerste boek maakte ik ook al kunstwerken.”

Zijn er overeenkomsten tussen de politiek en het bedenken van muizenlevens?
“Ik heb me altijd hard gemaakt voor zwakkeren in de samenleving. In de muizenboeken die ik schrijf, wordt een veilige omgeving gecreëerd. Julia is een muisje van acht dat nieuwsgierig is naar haar buren. Ze maakt kennis met het Suikerfeest, de Sabbath en Drie-koningen. Ze ziet dat de buren anders zijn, maar het is niet bedreigend of eng. Ik bedrijf geen zware politiek, maar schrijf met een visie en creëer zo een ideale wereld waarin mensen zich weer veilig kunnen voelen.” Alles wat je doet, heeft succes.

Probeer je dat te plannen?
“Ik merk dat ik steeds de juiste mensen op het juiste moment tegenkom, die me verder helpen. Maar om eerlijk te zijn: ik doe maar wat. En ik geniet er met volle teugen van.”

Karina Schaapman terugkijken? Dat kan door hier te klikken.