Hoe is het nu met...Jessica en Arno

Roel van Bekkum

In 2008 was te zien in Ik vertrek hoe Jessica en Arno hun biezen pakten en zich vestigden in Frankrijk om hun droom te verwezenlijken. Bij aankomst liep alles iets minder voorspoedig dan gepland.

Hoe gaat het nu met ze?
Arno: “Op tv was te zien dat we niet meteen voet aan de Franse grond kregen. Jessica moest allerlei baantjes aannemen, zoals schoonmaakwerk en in keukens staan. De kennis die we hebben opgedaan in de keukens, zetten we nu in. We koken regelmatig voor grote groepen. We hebben niet ons eigen chalet, maar we beheren er een van een Engels echtpaar. Door de crisis was het moeilijk leningen los te krijgen. Toch zijn we erin geslaagd vakanties op maat te organiseren in Le Grand Massif. Het is ons alsnog gelukt te doen waar we voor kwamen: het delen van onze passie voor de bergen met andere mensen. Maar wel op een iets andere manier dan we van tevoren gepland hadden. Het eerste jaar, dat op tv te zien was, beschouwen we als een stagejaar dat we nodig hadden om in te burgeren.”

Voelen jullie je nu Fransen of blijven jullie Nederlanders?
“We gaan twee keer per jaar terug naar Nederland en vaak betrap ik mezelf erop dat we dan zeggen: ‘We gaan naar huis.’ Maar als we uit Nederland met z’n tweeën hier aankomen, zeggen we tegen elkaar: ‘Hèhè, we zijn weer thuis.’ Na een aantal jaar hier hebben we geëvalueerd. Blijven we hier of gaan we terug? We besloten te blijven. Er moesten wel wat dingen veranderen. In Nederland hadden we een uitgebreid netwerk van vrienden, kennissen en collega’s. Op vrijdagmiddag gingen we met hen bijvoorbeeld de kroeg in, daarna een hapje eten. Dat is wat we soms missen hier. Dus zijn we ook op dat punt gaan investeren. Er gaat tijd overheen voor je mensen ‘vrienden’ kan noemen. De lokale bevolking hier blijft gesloten, maar we hebben inmiddels wel een groep buitenlanders en mensen die hier in het toeristenseizoen werken, om ons heen. Ons bedrijf, Alpadventures, gaat elk seizoen beter lopen. Voorlopig komen wij niet terug.”

Jessica en Arno terugzien? klikt u dan hier