Hoe is het nu met...Kees van Heerikhuize

Roel van Bekkum

In 1991 deed Kees van Heerikhuize (59) mee aan Twee voor twaalf, van de VARA. Het bleek het begin van een onverwachte carrièreswitch.

Wat gebeurde er?
Kees: “Een jaar of wat na mijn deelname benaderde de VARA mij en mijn teamgenoot met de vraag of wij proefkandidaten wilden zijn voor Twee voor twaalf. Voor elke nieuwe op­name wordt de uitzending door­gelopen met Astrid Joosten en twee proefkandidaten, waarvan ik er dus één ben. Het is een generale repetitie waarin wordt gekeken wanneer de muziek moet starten bij vragen en of alle filmpjes kloppen. Als proefkandidaat hebben we ook weleens het goede antwoord gevonden, terwijl de redactie iets anders verwachtte. Ik doe het trouwens gewoon naast mijn baan en sinds kort ook voor Per seconde wijzer.”

Wat maakt u een ideale proefkandidaat?
“Ik ben ambtenaar bij de gemeente Rheden en heb onder meer gewerkt voor sport, welzijn en recreatie en nu voor kunst en cultuur. Mede daardoor heb ik een brede algemene kennis. Ik weet veel, maar lang niet alles, waardoor ik de ideale proefkandidaat ben.”

Wordt het makkelijker gedurende de tijd?
“Ik ben weleens een opname ingegaan met een gevoel van ‘dit doen we wel even’. Dat werd een ontzettend zware dag. Je moet uiterst scherp zijn. Astrid Joosten zei bij onze deelname: ‘De komende vijftien minuten zijn wij hier met z’n drieën met de vragen, en de rest van de wereld bestaat niet.” En zo is het elke keer weer. Het is behoorlijk intensief. In de trein, op weg naar huis, val ik meestal in slaap. Makkelijk wordt ’t nooit.”

Twee voor twaalf terugzien of zelf spelen? Kijk op ncrvgids.nl