Hoe is het nu met... Thijs van der Mond?

Roel van Bekkum

Thijs van der Mond (19) vertelde het aan zijn collega’s bij de supermarkt, aan zijn vrienden op de fanfare en uiteindelijk aan zijn ouders: “Mensen, ik ben homo.” En dat allemaal in bijzijn van draaiende camera’s en Arie Boomsma.

Ben je tijdens de opnames van Uit de kast niet hartstikke verliefd geworden op Arie Boomsma?
“Arie Boomsma is toch veel te oud voor mij? Hij was aardig en betrokken, maar meer niet. Na de uitzending heb ik via internet wel reacties gehad van mensen die met me wilden afspreken om te vertellen over hun
coming out. Ik heb dat een beetje afgehouden. Ik wilde mijn eigen stappen liever verwerken met mijn vrienden dan met onbekenden. En voor afspraakjes heb ik het ook niet gedaan, want ik geloof niet dat liefde zich op die manier laat dwingen.”

Raad je anderen ook aan om het geheim rond hun geaardheid te openbaren op de nationale televisie? “Voor mijzelf was het goed om een stok achter de deur te hebben en een steuntje in de rug. De makers zijn zowel vóór als ver na de uitzending uiterst betrokken. Maar deze manier moet wel bij je passen. Je moet erbij stilstaan dat het bij iedereen bekend is na de uitzending. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad, net als de andere kandidaten. Ik heb alleen ooit in een supermarkt van een andere klant een rotopmerking gehad over mijn geaardheid. Blijkbaar had hij de uitzending gezien.”

Ben je veranderd sinds je coming out?
“Volgens mijn moeder ben ik opener en losser in de omgang geworden nadat ik haar de waarheid heb verteld. Er is een last van mijn schouders gevallen en ik hoef geen smoesjes meer te bedenken. De uitzending heeft niet alleen mij veranderd, ik heb ook een reactie gekregen van een jongen die samen met zijn ouders heeft gekeken. Mijn item gaf de doorslag om hun te vertellen dat hij ook op jongens valt.”

U kunt de uitzending hier terugzien