Hoe is het nu met....Petra Knoth

Roel van Bekkum

Wekelijks kijken meer dan een miljoen mensen naar Wie is de mol? De eerste serie werd in 2000 uitgezonden, met onbekende Nederlanders. Petra Knoth mag zich de allereerste winnaar van het programma noemen.

Welke tips heb je voor huidige kandidaten?
“Zo enthousiast mogelijk meedoen is het beste. Wij hadden toentertijd nog geen idee wat het programma inhield. Pas in Australië, waar de opnames plaatsvonden, hoorden we dat zich een mol onder ons bevond, die we moesten ontmaskeren. In de groep merk je het meeste van het verdachte gedrag van anderen. Ook krijg je het meeste vertrouwen als je fanatiek meedoet, wat in je voordeel kan werken als je informatie nodig hebt. Daarbij raad ik deelnemers aan om vooral te genieten. Tijdens de opnames vond ik alles spannend. We konden elk moment van de dag en de nacht geroepen worden voor een opdracht. Ondertussen deden we zulke gave dingen: bungeejumpen, raften… Pas achteraf realiseerde ik me wat voor een geweldig avontuur ik had meegemaakt.”

Hoe kwam je bij de eerste serie van Wie is de mol? terecht?
“Angela Groothuizen, die het toen presenteerde, deed een oproep voor mensen die zin hadden in een avontuur. Op het allerlaatste moment heb ik een brief gestuurd en wat foto’s erbij gedaan. Na een aantal selecties werd ik uitgekozen voor het team. Ik was 22 jaar en een beetje naïef. We kwamen aan in
Australië en op het vliegveld stond een camerateam. Ik stond er absoluut niet bij stil dat die camera’s op ons gericht waren...”

Ben je na je deelname een fan geworden?
“Ik kijk zeker, maar ben niet verslaafd. Mijn deelname heeft wel mijn interesse gewekt voor het televisievak. Ik ben negen jaar zendercoördinator geweest bij Net 5 en doe nu de programmering van de zenders TLC en
Discovery. Geen molloot (Mol-fan, red.) dus, maar dankzij Wie is de mol? ben ik nu wel elke dag gepassioneerd met televisie bezig.”

Als u hier klikt kunt u seizoen 1 van Wie is de mol met Petra terugzien.

Wie is de mol? | Nederland 1 | AVRO | donderdag | 20.30]