Hoe is het nu met... Liesbeth van Dijk uit Het zesde zintuig

Roel van Bekkum

Vanaf volgende week presenteert Lieke van Lexmond een nieuwe serie van Het zesde zintuig - plaats delict op RTL 4. In 2007 begon de KRO met dit programma. Liesbeth van Dijk eindigde toen in de finale.

Waarom heb je meegedaan aan het programma?
“Voor mijn werk regelde ik de financiering van films en zo leerde ik Bert van der Veer kennen. Hij wist dat ik een gave heb en was bezig met een pilot waarin paranormale mensen getest werden. Hij vroeg of ik proefkandidaat wilde zijn en ik heb toegezegd. Uiteindelijk ben ik ook gevraagd voor de reeks die op televisie kwam, maar ik had geen idee waar ik aan begon.”

Hoe kijk je terug op je deelname?
“Met gemengde gevoelens. Voor die tijd was ik niet zo met mijn gave bezig. Mensen wisten het wel, maar dat was het dan ook. Waar ik niet bij stilstond, is hoe groot de impact van televisie is. Iedereen leek me na de uitzending te kennen en een mening over mij te hebben. De eerste indruk die je normaal hebt in een ontmoeting, is er nu niet meer. Zelf ben ik niet veranderd, maar mijn omgeving wel. Door mijn deelneming ben ik de rest van mijn leven gelabeld als ‘paragnost’. Terwijl ik méér ben dan iemand die heldervoelend is en waarnemingen doet.”

Heeft Het zesde zintuig je leven veranderd?
“Er kwamen zoveel vragen mijn kant op, dat ik ermee aan het werk ben gegaan. Ik coach kinderen die een gave hebben. Dat is ook te zien bij SBS. Spiritueel zijn maakt eenzaam, omdat je de wereld anders ervaart dan de mensen om je heen. Je ziet vaak dat de gave die kinderen hebben, wordt ontkend door de omgeving, waardoor de kinderen in een isolement raken. Ik geef ook lezingen op scholen en heb gesprekken met ouders. Door de hausse aan programma’s over paranormale verschijnselen is er een groter bewustzijn ontstaan bij mensen. Ik weet niet of dat alleen maar goed is, maar ik voel me nu geroepen om mensen die ermee te maken hebben te helpen.”

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Het zesde zintuig - plaats delict is te zien op donderdag 9 februari, om 21.30 uur op RTL 4.

U kunt de finale met Liesbeth terugzien door hier te klikken.