Anniek Pheifer: ‘Ik heb nu meer vrijheid’

Anniek Pheifer stopte twee jaar geleden bij het Nationale Toneel om te gaan freelancen. Nu heeft ze meer tijd voor haar puberzonen en voor acteerklussen, zoals in de nieuwe dramaserie Vliegende Hollanders. ‘Soms heb je verandering nodig om weer geïnspireerd te raken.’

Wat voor een vrouw is Suze Plesman?

“De serie begint in 1919. Dat was een periode waarin de positie van vrouwen nogal verschilde van nu. Suze vervult de klassieke rol van de thuisblijvende moeder die voor de vier kinderen en het huishouden zorgt. Ze is sober en erg intelligent. Ze weet heel goed wat er allemaal speelt in de wereld van haar echtgenoot. Als zoon van een eierboer droomt Albert ervan om de burgerluchtvaart in Nederland groot te maken. Suze steunt hem en geeft hem af en toe een ferme zet in de goede richting. Ze is zijn ideale sparringpartner.”

Ben je erg kritisch op jezelf als actrice?

“Een paar jaar geleden vond ik het verschrikkelijk om mezelf terug te zien. Dat is wel afgezwakt. Hoewel ik tegenwoordig wel eens denk: jeetje, wat een oude kop heb ik toch. Maar mijn zelfkritiek is minder geworden. Waar dat vroeger soms zelfs de vorm van een soort zelfhaat kon aannemen, ga ik er nu op zo’n manier mee om dat ik er zelf wat aan heb.”

Over wat kan dat bijvoorbeeld gaan?

“Over hoe je een scène speelt. Of het niet te voor de hand liggend is hoe ik het aanpak. Voorheen kon ik daar na een dag spelen op weg naar huis echt over piekeren. Nu denk ik: goed dat ik dit bedenk, morgen kan ik die scène iets anders doen. Of als een regisseur aangeeft dat ik een scène beter net iets anders kan te spelen. Vroeger kon ik dan denken: Oh, ik ben een slechte acteur, waarom bedenk ik zoiets niet zelf? Nu denk ik: wat fijn dat ik een goede regisseur heb die dat opmerkt en wat goed van mij dat ik dat vervolgens ook zo uit kan voeren. Ik ga daar dus nu veel positiever mee om. Maar ik zou zeker niet zonder die zelfkritiek willen. Het houdt me scherp.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 42. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx