Antoinette Hertsenberg: ‘Ik voel me mij fitter dan ooit’

Antoinette Hertsenberg ziet in haar programma 'Beter!' ongezonde eetpatronen in de volkswijk. Zelf heeft ze genoeg sporten en verantwoorde voeding hoog in het vaandel. ‘Ik eet alleen een beetje te veel. Dat is mijn probleem.

In de aflevering van deze week is er extra aandacht voor de invloed van stress op de gezondheid. In hoeverre speelt stress een rol in jouw leven?

“De echt stressvolle jaren heb ik inmiddels achter de rug. Die had ik vooral toen onze kinderen nog klein waren en naar school en allerlei sportclubjes moesten terwijl mijn man en ik allebei een drukke baan hadden. Het kan moeilijk zijn om dan alles op de rails te moeten houden. Inmiddels zijn de kinderen zo’n beetje het huis uit. Mijn werk is wel nog steeds druk, maar ik vind het ook heel leuk, waardoor ik minder stress ervaar. Mijn stressvolle jaren zijn niet te vergelijken met wat bijvoorbeeld de alleenstaande moeder Sevda in Beter! ervaart. Zij zit financieel ook nog eens krap en vreest altijd voor blauwe enveloppen of onvoorziene kosten waar ze zich geen raad mee weet. Die angst geeft een soort spanning die mensen uitholt. Daardoor ben je ook minder in staat om de goede keuzes te maken. Zulke stress ken ik zelf niet. Maar ik snap dat het erg moeilijk is om daar dagelijks mee om te moeten gaan. Dat vind ik heel aangrijpend. ”

Je hebt al vaker tv-programma’s gemaakt over gezondheid. Let je daardoor ook extra op je eigen leefgewoontes?

“Altijd. Als ik deskundigen hoor zeggen wat de gezonde keuzes zijn, neem ik dat toch ook mee in mijn eigen leven. Zo ben ik door Beter! nog minder suiker gaan gebruiken. We confronteren deelnemer Jolanda met de hoeveelheid suiker die zij dagelijks neemt. Ze drinkt veertien koppen thee per dag met in elke kop twee suikerklontjes. We hebben op een schoteltje gelegd hoeveel dat er per maand zijn. De aanblik van die enorme berg was voor Jolanda een wake-upcall, maar voor mij ook. Ik heb sindsdien suiker zo goed als uit mijn dieet geschrapt. Los daarvan was ik sowieso al veel met mijn gezondheid bezig. Daar doe ik ook mijn best voor.”

Hoe vind jij het om ouder te worden?

“Het gekke is dat ik me sinds mijn vijftigste veel fitter voel dan in de tien jaar ervoor. Toen brak zo’n beetje de periode aan dat ik het thuis wat minder druk kreeg. Ik hoefde minder te vliegen, rennen en draven voor mijn gezin. Er kwam tijd om zelf te sporten en te rusten, om even rustig lekker iets te eten te maken zonder dat ik me hoefde te haasten voor sportclubjes van de kinderen. Iedereen roept altijd maar dat het zo vervelend is om ouder te worden met alle kwaaltjes die daarbij horen, maar ik heb daar nog helemaal geen last van. Dit zijn heerlijke jaren. Ik voel me fitter dan ooit. Je kunt natuurlijk ook de pech hebben dat je op mijn leeftijd wel al met allerlei gebreken te maken krijgt, bijvoorbeeld omdat je wieg nu eenmaal in een volkswijk stond. Maar anders is dit een fantastisch periode in je leven. Ik hoor mensen weleens klagen over een paar rimpeltjes. Dan denk ik: waarom doe je daar zo moeilijk over? Wat maken die nou uit? Als jij je verder heerlijk voelt, fit bent en de tijd hebt om de dingen te doen die je wilt, wat wil je dan nog meer?”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx