Art Rooijakkers: ‘Ik ben minder met de toekomst bezig’

Serieuze stemproblemen legden Art Rooijakkers het zwijgen op. Nu mag hij eindelijk weer praten, bijvoorbeeld als presentator van 'DNA singers' op RTL 4. ‘Maar dat ik mijn dochters weer kan voorlezen is het allerbelangrijkste.’

‘DNA Singers’, dat klinkt mysterieus. Wat is het voor programma?

“Iedere uitzending ontvangen we drie kandidaten die familie zijn van bekende Nederlandse artiesten. Een zoon, een dochter, een broer of een neef. Twee panels gaan raden van wie de kandidaten familie zijn. Eerst zingen ze in hun eentje, daarna doen ze een duet met hun familielid, van wie wij enkel een silhouet zien.

Het scheelde echt weinig of je kon zelfs niet eens meer práten hè?

“Klopt. In de zomer van 2021 kreeg ik stemproblemen. Het bleek een granuloom; een vergroeiing boven mijn stembanden. En dat zou niet meer goedkomen. Na het slechtnieuwsgesprek reed ik in mijn eentje naar huis. Ik heb keiharde muziek opgezet en flink gehuild. Hoe moest het nu verder? Een presentator zonder stem, dat kan natuurlijk niet. Ik zag mijn leven op dat moment wel even instorten.”

Wist je je te herpakken?

“Ja, absoluut. Want ik wil meteen relativeren wat mij overkwam: er zijn veel ergere dingen. Ik was er nooit aan doodgegaan. En als het zo was gebleven, had ik daarmee moeten leren leven, klaar. Maar een andere arts zag gelukkig nog kansen. Het werd een pittig traject, met nog drie operaties en mijn stembanden zijn maanden platgelegd met botox. Maar nu is alles weer goed, al moet ik nog voorzichtig zijn met mijn stem.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lydia van der Weide