Bibian Mentel: ‘Ik vind het leven nog veel te mooi’

Snowboardkampioen Bibian Mentel stopte eind vorig jaar officieel met topsport. Ook werd bekend dat ze voor de tiende keer kanker heeft. In Groeten uit 19xx gaat ze met haar gezin terug in de tijd, naar het onbezorgde jaar 1983.

Hoe zag jouw leven eruit in 1983?

“Ik woonde in Loosdrecht met mijn vader en moeder en onze grote hond. Wij waren net verhuisd van een normaal huis naar een tjalk, zo’n grote boot, waarop mijn moeder nu nog steeds woont. Het was daar heerlijk. Ik had veel vriendinnetjes en speelde continu buiten. Ik was veel met sport bezig: hockey, turnen, paardrijden en ik skiede al vanaf mijn derde. Snowboarden kwam pas veel later. Ik kijk terug op een ontzettend gelukkige en onbezorgde jeugd.”

Je hebt eens gezegd dat je hebt geleerd om slecht nieuws te parkeren.

“Met slecht nieuws moet je natuurlijk eerst dealen. Dat is nu eenmaal zo. Maar verder kun je er op dat moment niks aan veranderen. Ik heb op dit moment ook weer uitzaaiingen. De kanker is terug. De tiende keer. Dit weet ik eigenlijk al een jaar. Enkele weken voor de Paralympische Spelen van 2018 in Pyeongchang was ik nog geopereerd aan een nektumor. Ik was gelukkig net op tijd hersteld. Maar drie dagen voordat we naar de Spelen zouden vertrekken, belde mijn arts. Hij had toch weer nieuwe plekjes op mijn longen gezien. Natuurlijk was dat een tegenslag. Door dat nieuws had ik enorm in zak en as kunnen gaan zitten. Maar wat zou dat toen aan de situatie veranderd hebben? Dus ik heb dat volledig geparkeerd en ben vol voor die Spelen gegaan.”

Jouw man zei onlangs in een interview: ‘Bibian is al gelukkig als ze een eekhoorntje in de tuin ziet huppelen.’

“Eigenlijk wel, ja. Dat zit van jongs af aan heel erg in me. Dat is misschien alleen nog maar sterker geworden door alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ik woon nog steeds in Loosdrecht, net als in 1983, maar nu echt in een bos. Als we de gordijnen openslaan zien we praktisch elke ochtend wel eekhoorntjes door de boom lopen en daar word ik al gelukkig van. Ik kan ook oprecht genieten van de zon die straalt. Ik vind het leven gewoon veel te mooi en ik ben nog lang niet bereid om dat op te geven.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Groeten uit 19xx is donderdags te zien op RTL 4 om 20.30 uur.

Tekst: Ernest Marx